”Dacă nimic nu e real, dacă totul e o creaţie gratuită şi absurdă, ca într-un mare vis, un joc iresponsabil repetându-se la infinit, existenţa noastră n-ar mai avea nici o semnificaţie şi nici o valoare. Am fi definitiv pierduţi…” Mircea Eliade – Noaptea de Sânziene

Pentru credincioși, spun că visele sunt un mod de atenționare al lui Dumnezeu! Pentru atei, agnostici, spun că visele sunt o realitate subiectivă care povestește despre noi înșine, despre prezent, despre traumele copilăriei, despre stilul de viață…oricum o luăm, sunt de luat serios în seamă!

M-a fascinat întotdeauna abundența și succesul dicționarelor de interpretare a viselor (țin de gândirea noastră magică). Uimitoare creativitate și imaginatie au autorii lor, însă eu vă recomand să vă îndreptați spre cei care folosesc metode riguroase, bazate pe “materialul” persoanei în cauză. În analiza viselor, esențial este să cunoști visătorul!

Visele sunt o creație, o producție a creierului. Noaptea dispar barierele conștiente și creierul preia frânturi din cele întâmplate peste zi și le prelucrează. Foarte elocvente sunt emoțiile din timpul visării și cele cu care ne trezim. Ele ne indică direcția de mișcare, semnalizează și ne atrag atenția, ne ofera soluții sau sămânța pentru ele. Visele sunt ca un semafor, ca un controlor de trafic.

Uneori, avem coșmaruri. Simțim ca și cum am avea un atac de panică în somn. Emoția dominantă este negativă, dar, dupa ce ne calmăm, să ne bucurăm că dragul de coșmar n-a venit degeaba să ne perturbe în mod nerușinat liniștea. Foarte des coșmarurile ne pun la încercare și scot la iveală resurse, puteri care nu erau nici la nivel de bănuială. Conștientizând, se ițesc soluții, se dizolvă neliniști. Totuși, dacă putem îndeparta eventuale surse de coșmar, cum sunt filmele horror, violente, cu mult sânge, s-o facem! Mai ales seara, pentru că oricât de mult ne-am spune: e fake, e animație, e ficțiune, creierul nu înțelege asta. El o ia de bună, de real! Și ce vede omul, niciun terapeut nu poate șterge…

Mesajul meu se dorește acesta: fiți atenți cu visele voastre! Dacă vreți să le aflați semnificația, mergeți către un specialist cu studii in psihologia umană. Le puteți analiza și singuri, însa intervine subiectivismul. Deci, pentru o descifrare fără ambiguități, luați-vă un partener serios si credibil.

Să visați cu sens și semnificație!