…Odată născut, vei trăi într-o comunitate. Poți decide să ai o viață bună, o viață centrată pe  plăcere sau o viață cu sens. Liberul tau  arbitru poate alege bucurie si armonie. Sau inclinarea spre nefericire… Din perspectivă adleriană, orice ai alege, sarcinile principale sunt aceleași:

  1. Munca/ocupația
  2. Societatea/prietenii/rețeaua socială/interesul social
  3. Dragostea/viața intimă
  4. Preocuparea față de sine ( acceptarea de sine, iubirea de sine, cum ne înțelegem și ne descurcăm cu noi înșine, etc)
  5. Spiritualitatea/credința/sensul existenței în raport cu Universul, misiunea personală, etc.

Toate acestea ( în special primele trei) nu se desfașoară separat. Se întrepătrund. Se luminează reciproc și reprezintă funcția de bază a omului: adaptarea. Obstacolele puse de aceste sarcini nu pot fi rezolvate sau ocolite odată pentru totdeauna, ele cer individului o mișcare continuă și creativă, spre adaptare.

Dacă prima datorie/responsabilitate  a omului este față de sine, atunci el se confruntă cu primele trei sarcini și ceva din a patra. In stilul de viață al fiecăruia, se reflectă “răspunsul” dat fiecărei sarcini și atitudinea față de ele. Marele câștig este că atunci când individul e capabil să “raspundă” adecvat și complet la toate, nu va mai avea sentimente de inferioritate și nu va mai fi victima nevrozelor! Nu e puțin lucru…

A 5- a sarcină ne răscolește când simțim nevoia de a “gusta”  din probleme și soluțiile lor dincolo de existența terestră și domestică, de a ne afla Misiunea și Rostul…atunci vom avea acces la semnificația ființei prin implicare transcedentală și spirituală!

 

Viața bună este determinata de îndeplinirea/satisfacerea dorințelor și proiectelor personale bazate pe punctele forte pe care le are individul: creativitate, capacitate de muncă, generozitate, empatie… Cariera, hobby-urile, interesul pentru societate se organizează avându –le ca esență!

Viața de plăcere înseamnă fericirea produsă de ceea ce faci  – comportamente care ne produc plăceredar care nu au costuri majore pe termen mediu şi lung (  diferă de la un individ la altul). Fiecare om trebuie să-şi stabilească lista proprie! ( Ex: a face sport, a te întâlni cu prietenii –comportamente adaptative; a consuma droguri, a face sex neprotejat – comportamente dezaptative)

 

Viața cu sens reprezintă fericirea individuală produsă de îndeplinirea/satisfacerea dorințelor transpersonale, bazate pe valori: cardinale (curaj, demnitate, cunoaștere), centrale ( empatie, inteligență), principale (umor,familie, interes social), secundare ( voluntariat, procupări pentru ecologie, etc). Valorile trebuie conștientizate, planificate prioritar și obligatoriu implementate în viața ta!

 

 

In plus, daca ții cont ca esti muritor, vei trăi Aici, Acum și Așa , nu vei pierde sau irosi aspecte fundamentale din trăirea ta!

Dacă nu depui efort, nu-ți va ieși!

Dacă spui că n-ai timp pentru propria-ți fericire, atunci succes în nevroze!

Dacă nu te descurci în optimizarea persoanei și viețuirii tale, cere ajutor!

Dacă tu nu vrei sau nu poți s-o faci, nu le pune piedici celorlalți! Pentru că o să ajungi la un moment dat să te urăști! Sau poate să-ți fii indiferent…

 

 

Camelia Anca Baciu

Psiholog-psihoterapeut