…Misterul nopții de Sânziene mă locuiește din anii ’90, din prima studenție. Eram în sesiunea de vară și o prietenă ( care între timp m-a abandonat, nu m-am prins de ce…) mi-a pus pe masa de studiu intens cele două volume ale cărții lui Eliade „”Noaptea de Sânziene”…poruncindu-mi sa le citesc urgent; eu i-am zis că așa voi face, dar să termin cu nenorocitele de examene…ea a ripostat ferm: „”lectura asta Acum, în iunie, înainte de Sânziene, trece în fața oricăror alte activități!””Am executat ( aveam aceleași gusturi literare):  între două cursuri am citit câteva pagini din carte, vreo oră, după care, am sfârșit primul volum, am mai răsfoit un curs și cred că am dormit foarte puțin și apoi l-am devorat și pe al doilea. Destinul Ilenei și al lui Ștefan nu mă lasă în pace nici astăzi…dar nici eu nu vreau să scap de această obsesie…aproape că știu de ce, dar mi-e teamă s-o spun…Intre timp  „”Sânzienele”” au devenit pentru mine sărbătoarea cea mai intensă din an, după Crăciun! Am investit în ea sentimente, dorințe, pasiune..

În noaptea și-n ziua de Sânziene, mă așez la tacla cu mine însămi. Mă întreb și-mi răspund; observ
cum respir, cum reacționez, ce tip de fiori simt..cam trei vise mă țin constant în suspans de vreo 20 de ani: a) să-mi întâlnesc Maestrul, b) să am o cameră a mea secretă ( eventual o mansardă) în care să scriu, să citesc și să mă feresc din calea unora când simt eu că sunt în primejdie…și c) să lucrez ( fie și ocazional) din nou, în Radio ( din cauza iubirii lui neîmpărtășite uneori simt că o să mă îmbolnăvesc și-o să mor!).

Eu mai nădăjduiesc că toate acestea mi se vor întâmpla. Oricând. Dar de Crăciun și de Sânziene trimit rugăciuni către Dumnezeu mai abitir decât în restul timpului…Nu uit că ar fi bine să mă utilizez și eu într-un fel sau altul ca să mi se arate ce doresc…amar însă mi-a fost gustul clipei când am conștientizat  că în viața mea nu prea am știut să-mi urmăresc interesul: din comoditate, din non-
perseverență, din lipsă de „” connections”” , din desconsiderație față de compromis, din cauza
sensibilității și a fragilității mele, din bun-simț….””care n-am avut noroc, cum s-ar zice!””  Cică ar fi
trebuit să fiu Puternică! Nu prea am înțeles esența acestui concept, mai ales la femei…dar
„”puternicele”” pe care le-am văzut eu își schimbă singure roata la mașină, își educă singure copiii, își asumă și responsabilitățile altora, nu se pot relaxa, au imunitatea scăzută, emoții blocate, când ajung acasă n-are cine să le întâmpine , beau singure un pahar de vin cu lacrima în ochi, pe care o șterg repede până să se vadă în oglindă…da, pentru mine „” a fi puternic”” se identifică cu „”a fi singur””.

De aceea, subconștientul meu a respins mereu noțiunea de Putere, cu excepții, desigur.
Dincolo de faptul că mi-e foarte limpede că salvarea și bunăstarea vieții proprii își are resursele în noi înșine, eu cred  în întrajutorare: eu cer ajutor și-mi place să-l ofer. Asociez Întrajutorarea cu omenia, cu rostul ei pe lume! Mi s-a spus că sunt camarad bun în furtună…Sunt recunoscătoare pentru acest dar!

…Imi place legenda care spune că în noaptea de Sânziene se deschid Cerurile, din care coboară
ursitoare care prevestesc belșug, iubire și frumos, iar noi oamenii putem desluși limba animalelor și a naturii…probabil astea chiar se întâmplă, dar n-avem abilitățile și credința necesare să le observăm, să le traim…eu zic să credem în Miracole nu numai atunci când suntem în mare necaz.

Astă noapte am adormit… spre dimineață! Am recitit fragmente din romanul lui Eliade, mi-am rememorat iubirile care m-au setat ( și resetat), am savurat ceai de fructe din ceașca preferată…

M-am trezit în plină sărbătoare, am dansat la micul dejun și de Sânziene 2015 am îndrăznit să-mi fac o propunere ( ca să nu zic promisiune): nu știu dacă puternică voi fi vreodată ( și nesingură), dar îmi doresc să-mi dezvolt creativitatea ca să pot afla soluții de vindecare și de tămăduire de rele și necazuri, dar și modalități dintre cele mai diverse pentru a celebra bucuria, sănătatea, gloria,dragostea, prietenia! Adică viața! Așa să-mi ajute Dumnezeu!