…Omul are nevoi fundamentale. Emotionale. Pentru un trai bun si echilibrat. Ele se nasc odata cu noi si raman, in proportii diferite, pentru tot restul vietii. Implinirea lor inseamna Bucuria vietii. Ca sa nu zic Fericire…Sau altfel spus, sunt mecanismne antidepresive! Cautarea implinirii celor „4 C” nu se opreste niciodata!

Este vorba de nevoia de a:

  • Conta
  • se Conecta
  • Contribui
  • avea Curaj

In rezumat, cei 4 C cruciali! Fiecare dintre ei are implicatii la nivel individual, personal, dar si la nivel social. Dorim sa contam pentru noi insine, pentru parteneri, pentru societate/comunitate, in domeniul profesional sau chiar pentru intreaga omenire. Adica sa nu ramanem Neica Nimeni. Unora le e de ajuns sa comunice bine doar in cuplu/familie, pentru altii e misiunea vietii lor sa-si transmita ideile, sa-si promoveze faptele intregii lumi.

Aceste nevoi sunt vitale pentru copilul mic: el cauta sa se conecteze cu familia, sa se ataseze de ea, sa simta ca are curaj ( sa planga, sa testeze, sa exploreze realitatea si mediul).

„C-ul” neimplinit in copilarie  va cauta sa se manifeste pe diverse cai in viata individului adult. Satisfacerea C-ului neglijat in copilarie isi va cauta rezolvare in primul rand in relatia de cuplu. Daca parintii nu ti-au dat ocazia sa contribui la viata de familie cu nimic, nu ti-au atribuit nici un rol, nu ti-au dat sarcini si responsabilitati, nu te-au implicat in proiecte de familie, sunt sanse foarte mari sa ajungi sa crezi ca esti inutil, incapabil, nesemnificativ. Daca esti o persoana care nu ignora, nu refuleaza aceste trairi, nu se resemneaza, vei cauta remedierea acestei situatii: un partener de viata alaturi de care sa te simti util, intr-o relatie in care sa poti contribui, sa poti construi si implini scopuri si actiuni comune.

In momente de cumpana, analizati-va copilaria din/prin prisma celor 4 nevoi fundamentale. Observati care dintre ele este neimplinita, nesatisfacuta. Nu e simplu, e nevoie de curaj, unul dintre cele 4 C-uri!  Dar odata identificata(e), ganditi-va ”daca acel lucru” este ceea ce cautati in viata, in relatii…Intrebati-va daca partenerul va implineste aceasta necesitate profunda. Tot acelasi algoritm il puteti aplica si pentru job, pentru relatiile cu prietenii, societatea si mai ales cu propria persoana!

Aveti grija cum si prin ce metode ” duceti” cele 4 C-uri cruciale spre 100%!

 

Camelia Anca Baciu

Psiholog-psihoterapeut

camyanca.baciu@gmail.com